TTL vs MANUAL

Milos Ljubicic

In General Posted

TTL vs MANUAL podešavanje blica za dentalnu fotografiju

Jedno od čestih pitanja koje dobijam zašto je fotografija ispala tako da su bokovi mutni, i da je samo centralni deo u fokusu, a koristili smo blic?

 

Odgovor je, zato što koristimo blic u automatskom modu, i zbog konfora koji nam on pruža, jer ispravlja naše greške, zanemarili smo parametre koje koristimo u dentalnoj fotografiji, u ovom slučaju otvor blende (APERTURE).

Moramo se edukovati o svim parametrima DSLR kamere i kako njihovo menjanje utiče na stvaranje fotografije. Kao što su otvor blende (APERTURE), brzina podizanja i spustanja zavesice (SHUTTER SPEED) i osetljivost senzora na svetlost (ISO).

MANUELNA podešavanja DSLR-a koristimo jer sami treba da odredimo kako će izgledati naša fotografija i sam kadar koji želimo da prikažemo.

 

Ako sve ostavimo na AUTOMATSKI mod tj. da nam kamera diktira sve parametre, nećemo dobijati željene rezultate. 

DSLR kamera ne može da zna šta mi želimo da istaknemo na fotografiji, posebno u kliničkoj dentalnoj fotografiji. 

 

Poenta u kliničkoj fotografiji je da budemo brzi i efikasni, da bi se skoncentrisali na primarni posao, stomatologiju.

Ali da bi to uradili moramo uložiti u neophodno znanje samog DSLR aparata.

 

Kao što aparat koristimo u “M” Manuelnom modu, tako i blic koji koristimo ima AUTOMATSKI i MANUELNI mod. Odabirom podešavanja blica možemo da izaberemo da nam blic sam automatski odredjuje koliki će intenzitet svetla izbaciti prilikom okidanja ili možemo sami da odredimo intenzitet bljeska blica.

TTL kod blica označava automatski mod.

TTL znači “through-the-lens”. 

Ako posmatramo DSLR kao mašinu, što i jeste, u dentalnoj fotografiji preporučljivo je da koristimo MAUELNA podešavanja DSLR kamere, tako što ćemo odrediti koliki će nam biti otvor blende (APERTURE-f), kolika će biti brzina otvaranja i zatvaranja zavesice (SHUTTER SPEED) i kolika će nam biti osetljivost senzora na svetlost (ISO). 

Kada sve to podesimo po preporučenim parametrima za ekstraoralno ili intraoralno fotografisanje, ako koristimo blic u AUTOMATSKOM modu (TTL) blic će u kominikaciji sa DSLR aparatom, preuzeti njegova podešavanja i znati, udaljeni smo toliko od predmeta koji slikamo, koristimo toliki otvor blende, toliko brzinu zavesice, i toliki ISO, i sam odrediti koliki nam je intenzitet svetla potreban da bi predmet koji fotografišemo bio pravilno eksponiran.

  

I tako će blic, ako je u TTL automatskom modu reagovati na otvaranje i zatvaranje blende automatskim menjanjem inteziteta svetla koji izbacuje, i fotografija, ukoliko vam je izgledalapresvetlo ilipretamno, a vi ste želeli da je korekcijom blende potamnite ili posvetlite, ispadati neodgovarajuća, jer sam BLIC misli za vas.

Iz mog iskustva, najpopularniji ring blic je MEIKE MK14, jer je povoljan i može se kupiti za manje od 100 Evra, a svakako će nam pomoći da pravimo bolje fotografije nego da nemamo blic.  

Najvažnija stvar u fotografiji je svetlo, zatim objektiv koji koristite, a na kraju telo DSLR aparata.

MANUALNI mode za blic

Ako želimo predvidive rezultate, najbolje je blic staviti u MANUELNI mod, i za neki početak poedesimo njegov intezitet bljeska na 1/4 maksimalne snage blica. 

Ako zatvaranjem blende preko f25 i dalje dobijamo presvetlu fotografiju, možemo smanjiti intezitet bljeska ili ukoliko je nedovoljno svetla, pojačati ga.  

Kako to možemo da posmatramo, RING blic je jednostavan i najčešće korišćen u dentalnoj fotografiji, ali sva podešavanja o kojima ovde govorim se odnose na sve bliceve, osim ako nisu deklarisani da su samo MANUELNI, tj. da nemaju AUTOMATSKI TTL mode.   

Generalno, moderniji blicevi i svi popularni za naš dentalni deo posla imaju TTL mode, koji je pri paljenju blica, odmah aktiviran, pa ukoliko želimo da ga isključimo moramo ga prebaciti u MANUELNI mod. A to možemo uraditi na sledeći način. 

Na slici iznad ćete videti primer na MEIKE blicu, generalno su slične opcije na svim blicevima, opet, u zavisnosti od modela, nešto se razlikuje, nemojte se plašiti da istražujete ili jednostavnije, pročitajte upustva blica koji ste kupili.

Pritiskom na dugme “MODE” menjamo MANUELNO ili AUTOMATSKO TTL korišćenje.

U AUTOMATSKOM TTL modu, dovoljno je samo ostaviti blic tako, i on će raditi.

U MANUELNOM modu, koji vam preporučujem za korišćenje, jer nam pruža mogućnost da sami reagujemo na datu situaciju i sami odrediti jačinu tj. intenzitet svetla kojim će blic svetleti.

 

Klikom na “MODE” dugme, dodjemo do prikazanih podešavanja na blicu, i pritiskom na “SET” gume koje se u ovom slučaju nalazi u sredini kotura biramo intenzitet svetla, koji je podešen na maksimum ukoliko stavimo 1/1.

Pomeranjem kotura levo desno, smanjujemo ili povećavamo intenzitet na 1/4, 1/8,1/16, 1/32 itd. 

 

Lično koristim blic na MANUELNOM modu na jačini od 1/4 jer mi to u većini slučajeva omogućava da intraoralno koristim parametre:

 

APERTURE F25, 

SHUTTER SPEED 1/125  

ISO 200.

  

Na ovaj način korišćenja blica u MANUELNOM podešavanju, mi kontrolišemo kakva će fotografija ispasti, koliko će nam biti oštra fotografija, tj. šta ćemo sve prikazati u kadru, i da nam svaka fotografija bude podjednako osvetljena, po našem ukusu.

 

Ako je fotografija previše tamna, korigujte blendu, tako što ćete smanjiti broj F, tj otvoriti blendu da uđe više svetla, a ukoliko je fotografija presvetla, korigujte je time što ćete povećati broj F i time smanjiti otvor blende.

U primerima ispod, moći ćete da vidite u TTL modu i MANUELNOM modu blica kako izgleda fotografija gde se samo menja otvora blende (APERTURE) i na koji način utiče na izgled fotografije.

I kako to izgleda kada koristimo MANUELNI mod blica, i samo otvaranjem ili zatvaranjem blende korigujemo fotografiju.

ZAKLJUČAK

 

Za predvidive i najbolje rezultate, koji god blic da imate, koristite ga u MANUELNOM modu, gde možete staviti podešavanja snage blica kao na primeru MEIKE ring blica na 1/4 maksimalne snage blica. 

 

Menjanjem samo otvora blende (APERTURE-F) možemo uticati na fotografiju, tako što, ako nam je fotografija tamna, malo otvorimo blendu (smanjimo broj f), ako je svetla malo zatvorimo blendu (povećamo broj f).

 

Ako odlučite da ostavite blic u TTL modu, vodite računa da samim korišćenjem DSLR-a slučajno ne pomerite neke parametre DSLR-a, i stavite ISO na 100-200, Shutter speed na 1/125 i blednu na f20-25.